Nøyaktige vitenskapelige målinger av arbeidsinnsats og energiforbruk i forbindelse med husarbeid, har vist at dette stiller større krav til husmorens fysikk og helse enn man kanskje skulle tro…

(Det nye kjøkkenbibliotek, Huske-glemme-boken, Gyldendal Norsk Forlag, 1972)

Jeg er ikke helt frivillig husmor. Jeg er både permittert og sykemeldt, ganske så ufrivillig begge deler. Men mens jeg allikevel går hjemme i huset hele dagen er det greit å finne på noe, og husarbeid er en ganske fornuftig ting å bruke tiden på. Med noen gamle bøker blir det artig å prøve ut “nye” måter å gjøre husarbeidet, og jeg har allerede lært en god del, blant annet om blomstene mine…

Vanning

Blomsten har fått for lite vann hvis et blad krøller seg eller gulner ved roten, og for meget hvis det skjer i toppen av planten. Når det gjelder potteplanter kan man banke med kroket finger på blomsterpotten. Hvis man hører en dump lyd, er jorda tilstrekkelig fuktig. Er lyden klingende hard, trenger planten vann.

Jeg har tenkt lenge over en kommentar fra farmor, som jeg har fått disse bøkene av. “Tenk på forskjellen på før og nå, hvor mye hardere det var før”. Det er helt klart at det er annerledes å være husmor nå og på 60-tallet, både på “moderne” hjelpemidler som vaskemaskin, oppvaskmaskin og støvsuger, men også på hvordan mannen i huset bidrar, og hans holdning.

Selv om en husmor på 60-tallet kanskje hadde jobb, forventet mannen at maten skulle være på bordet til riktig tid, at barna skulle oppføre seg pent, at sengen var pent redd, og at huset var rent og ryddig. Og husmoren skulle selv være plettfri, med myke hender, og gi mannen akkurat nok oppmerksomhet. I tillegg var det mange ting en husmor måtte tenke over, som uventet besøk, hvor det helt tydelig var hennes ansvar å dekke opp og varte opp. Det var forventet at man skulle kunne sy puter, kjoler og knapper, at man visste hva et godt koldtbord burde inneholde, hvordan man arrangerer en sammenkomst “efter teatertid”, og ikke minst hva man gjorde hvis sjefen til mannen kom på middag:

Ta tyren ved hornene, heter det. Det er akkurat hve De skal gjøre. Lag noe De vet er godt og som De vet De får til. Si ikke: “Det er bare noe jeg har forsøkt meg på, og jeg er redd et er litt mislykket.” Gå ut fra at Deres manns sjef liker maten. Roser han Dem, svar bare: “Ja, jeg synes faktisk selv at det er ganske godt.”

Min kommende mann er ikke like kravstor. Når jeg spurte han hva han forventet seg av en skikkelig husmor, nølte han først. Så omformulert til hva man kan forvente av den perfekte husmor, mente han at mannen kunne forvente et rent hus, regelmessig oppmerksomhet og generell daglig omtanke, samt at hun var flink med barn. Det er ganske tidløst. I tillegg til at han ikke er særlig kravstor, er min kommende mann også veldig flink til å gjøre husarbeid, og han lager middag oftere enn meg. I tillegg jobber han jo mens jeg er hjemme hver dag, så da er det fint å være litt gammeldags husmor av og til, og passe på at han har det behagelig, gi han en liten massasje, eller hente noe kaldt å drikke. Å bry seg om hverandre går aldri ut på dato.

Den perfekte hustruen gjør det behagelig. La han synke ned i en behagelig sofa, eller legge seg på soverommet. Ha en kald eller varm drikk klar, rett på hans pute og tilby Dem å ta av ham skoene. Prat med myk og behagelig stemme.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende