Jeg har tenkt til å leve en god stund til, og jeg har tenkt til å få barn som skal vokse opp i Norge. Da blir jeg litt skremt når jeg hører Siv Jensen snakke om hvordan de vil forandre landet.

Fra sofakroken kom det: “hun ønsker å gjøre Norge til et middels rikt land det er middels bra å bo i”, og det er skremmende sant.

Siv Jensen og FrP lover til sammen 70 milliarder i skattelette. Hvert år. Og så lover de ditt og datt i diverse intervjuer og debatter, og vil bruke penger fordi “Norge går med overskudd hvert år”. Jeg er spent på å se budsjettforslaget deres.

Større valgfrihet, økt konkurranse og privatisering er flott. Men ikke når det gjelder utdannelse og helse. Man kan tjene penger på mye, og man kan kjøpe seg forbi mange køer, men hvor stor skal man la forskjellen bli?

Jeg kan gå med på at en med litt romsligere økonomi enn meg kan kjøre finere bil, ha større hus, slenge rundt seg med millionene som han faktisk har tjent og snike i køen på Tusenfryd hvis han vil. Men jeg vil at vi skal ha samme rett til behandling hvis vi blir syke, og at barna våre skal gå på like gode skoler.

Hvorfor skal man bruke mer penger på å kjøpe tjenester av private helsetjenester fremfor å gjøre de offentlige bedre? For ikke å snakke om alle de nye skjemaene og skjemabehandlerne man må ha…

FrP vil også gjøre om på fengslene, og la fangene sitte lenger. Jeg har så stor tro på at samfunnet vil ha større utbytte av å bruke ressursene på rehabilitering, behandling og utdanning av fangene, slik at de kommer ut igjen som mennesker som har sonet sin straff og som har muligheter til å forandre livet sitt. Jeg tror ikke at det vil hjelpe å holde fangene lenger i fengsel eller å la dem vente lenger før de får permisjon.

På skolen vil de gi karakterer fra 5. klasse, synliggjøre mobberen og gjøre nasjonale prøver mer offentlige. Jeg kan ikke si jeg har hørt et godt argument for hva karakterene skal gjøre, og hvordan man skal bruke dem. For en femteklassing som plutselig får en 5-er i steden for et smil eller en 2-er i steden for et surt ansikt, vil det kanskje hjelpe mer å fortelle at hun trenger å lære litt mer om geometri og finne ut hvordan man skal få det til.

De ønsker å koble inn private vikarbyråer dersom NAV ikke klarer å få en person i arbeid i løpet av tre måneder. Burde man ikke heller se på hva NAV gjør galt og hva de kan gjøre annerledes for at de skal klare jobben sin, fremfor å bruke mer penger på enda et menneske den som prøver å komme seg i jobb må forholde seg til?

Men av alle forslagene er det oljeboringen i Lofoten som skremmer meg mest. Og generelt hvordan de debatterer klimapolitikk.

Pinkoden til oljefondet er en ting, men å representere og lede landet er også en del av regjeringsjobben.

For det spiller ingen rolle hvor god utdanning barna våre får hvis de ikke har en jord å bo på. Klimaet må tas på alvor, det er snakk om menneskeliv og om fremtiden til planeten vår…

Men èn ting skjønte alle som så partilederutspørringen: “Vi stemmer for det vi er for, og mot det vi er mot”.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende